Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΤΕΤΡΑΦΩΝΙΑ

Η τετραφωνική χορωδία στα Επτάνησα αποτελεί την βάση της αγροτικής μουσικής παράδοσης των Επτανησίων. Στην Κέρκυρα λειτουργούν δεκάδες χορωδίες κυρίως στα χωριά της Βόρειας Κέρκυρας. Παρόμοια παράδοση υπάρχη σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου χωρίς μέχρι τώρα να μπορεί κανείς να πεί με σιγουριά για την προέλευσή της.

Άλλοι λένε ότι οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων αν αρχίσει να τραγουδάει θα οδηγηθεί στην τετραφωνία. Υπάρχει όμως και η άποψη σύμφωνα με την οποία , η τετραφωνία εμφανίζεται μετά την αναγγένηση ως αγροτικό τραγούδι το οποίο μπορούσε να τραγουδηθεί στους αγρούς απο ομάδες ανθρώπων που δεν είχαν την δυνατότητα χρήσης μουσικών οργάνων.

Η τετραφωνική χορωδία είναι ένα σύνολο που χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες φωνών που τραγουδούν σε διαφορετική μελωδία πάνω στο ίδιο τραγούδι και το τετραφωνικό τραγούδι ακούγεται ως σύμπλεξη αυτών των φωνών.

Είναι δύσκολο ως είδος για δύο λόγους. Πρώτον γιατί χρειάζεται να υπάρχη σωστός συντονισμός των φωνών και δευτερον επειδή το τετραφωνικό τραγούδι τραγουδιέται ακαπέλα(δηλαδή χωρίς την συνοδεία οργάνων) ,πράγμα που αποτελεί κίνδυνο ωστε εάν μιά φωνή "πέσει" ένα ημιτονιο η και περισότερο να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη χορωδία.

Παραθέτω εδώ ένα βιντεάκι που έφτιαξα με ένα τετραφωνικό τραγούδι που τραγουδούσαν οι αγρότισες στους ορυζόνες της βόρειας Ιταλίας.

Οι τραγουδίστριες ανήκουν στο coro delle mondine di Trino Vercellese και το Τρίνο είναι ένα μικρό χωριό όπου όλες οι γυναίκες δουλευαν ως εργάτριες γης στους ορυζόνες της περιοχής Βερτζελέσε. Μοντίνες ονομάζουν οι Ιταλοί της εργάτριες στους ορυζόνες και το όνομά τους συνδέεται με σπουδαίους κοινωνικούς αγώνες.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ontws, sa n akouw balaneitisses...polu kalo!
kane mia eley8erh metafrash-diaskeuh kai dws to ston Aleko!

Ανώνυμος είπε...

H μετάφραση του κειμένου δεν είναι απόλυτα σωστή π.χ.(per noi donne....che s'illumina il cammin=να φωτίσουμε το δρόμο).Επίσης το κομμάτι δεν είναι τετράφωνο αλλά δίφωνο.(εξαιρετική δουλειά το μπλογκ κατα τα άλλα)